Privatna veterinarska stanica PANVET Subotica


Go to content

PLJOSNATI CRVI

PREVENCIJA > ENDOPARAZITI

Page Title

Pljosnate gliste su česti crevni paraziti pasa i mačaka i mogu se pronaći kod mnogih sisara kao i gmizavaca u celom svetu, uključujući kopitare i mesojede. Cestode ili pljosnate gliste, dobile su ime zbog svog pljosnatog poput trake oblikovanog tela i pripadaju razredu Cestoda. Najčešće pljosnate gliste kod pasa su Dipylidium caninum, Echinococcus granulosus, Taenia hydatigena, Taenia pisiformis, Taenija Multiceps i Taenia serialis.
Dipylidium caninum

Parazitira kod pasa i mačaka. Posrednici u razvoju su buve. Dužina D. caninum iznosi do 50 cm. Članak D.caninum može sadržavati do 20 kokona svaki sa do 40 jaja okruženih sa sluzavom masom. Nosioc se invadira kada pojede buvu.

•    Taenia hydatigena

Parazitira kod pasa i divljih kanida, ređe kod mačke. Posrednici su domaći i divlji preživari. Parazitira u tankom crevu. To je najveća pljosnata glista kod pasa koja može biti duga i do 5 metara. Tielo joj se sastoji od 250-300 članaka. Gravidni članci pasivno izlaze. Kod posrednika onkosfere odlaze u jetru i stvaraju mehuriće-ikrice. Krvotokom mogu dospeti i u druge organe i tkiva.  Učestala je kod pasa koji se hrane sirovim mesom i iznutricama te lešinama životinja koje sadrže ikrice.

•    Taenia pisiformis

Trakavica pasa i divljih kanida duga oko 2 metra. Parazitira u tankom crevu kod nosioca. Posrednici su kunići i zečevi te glodari. Kod posrednika larvalni stadij se nalazi najčešće u jetri ali može i u drugim organima. Invazija je česta kod lovačkih pasa.

•    Taenia serialis

T.serialis parazitira u tankome crevu psa i drugih kanida. Posrednici su kunić, zec i čovek. Duga je do 75 cm.

Echinococcus granulosus- pseća pantljičara

Parazitira kod pasa i divljih kanida. Duga je do 5 mm.Posrednici su mnoge domaće i divlje životinje te čovek. Pantljičara parazitira u prednjem delu tankog creva.

•    Echinococcus multilocularis

Trakavice E.multilocularis su izuzetno malene, duge tek nekoliko mm i teško ih je prepoznati.Nosioci su psi, mačke i lisice ali i drugi kanidi. Posrednici su glodavci. Kod nosioca parazitira u tankom crevu. Kod posrednika larvalni oblik najčešće se nalazi u jetri ali može i u drugim tkivima.

 

Patogeneza i klinička slika:

Prisutnost odraslih glista kod pasa se obično tolerira bez uočljivih kliničkih simptoma. Retko, kod jake invazije, može biti znakova smetnje u crevima. Analna iritacija zbog prolaska članaka može se javiti a posledica je intenzivno češanje perinealnog područja.

 

Prevencija i lečenje

Vlasnici životinja bi se trebali obratiti svom veterinaru koji će im preporučiti adekvatan program tretiranja protiv unutarnjih parazita s obzirom na rizik od invazije ili s obzirom na dijagnozu.

Preventivne mere
•    Higijenske mere posebno redovito čišćenje izmeta iza svog kućnog ljubimca umanjuje kontaminiranost okoliša sa invazivnim stadijima parazita.
•    Kućni ljubimci se trebaju hraniti hranom za kućne ljubimce ili termički obrađenom hranom zbog prevencije prenosa invazije sirovim mesom.
•    Kućnim ljubimcima treba onemogućiti dodir sa glodavcima, životinjskim lešinama i bilo kakvim otpacima životinjskog porekla.
•    Omogućiti im redovan pristup svežoj vodi.
•    Provoditi kontrolu i tretiranje unutarnjih parazita po preporuci veterinara.


Back to content | Back to main menu